Barion Pixel

A Fa világa

Az építészet fejlődése során, a funkcionális igények mellett egyre inkább megjelentek az esztétikai igények is. Ez az iparág minden területére jellemző, így a nyílászárókra is. A szó jelentése lassan átalakult, immár nem csupán az ablakok és ajtók térelhatároló szerepére gondolunk. Tárgy helyett kifejezéssé vált, komoly műszaki és belső tartalommal, látható tulajdonságokkal. Épületfizikai jellemzők, úgy, mint hő- és hangszigetelés, műszaki jelzők, mint betörés- és tűzgátlás, tartósság, beépíthetőség és egyéb gyakorlati megoldás hordozója lett. Az esztétikai igény is több irányú lehet, ezeket emóciók és filozófia is irányíthatja. Kiterjedhet a formára és színvilágra, de első sorban kiterjedhet az anyagra. A XX. század rohanó világa, a kirobbanó ipari forradalom, a semmiből felnövekvő városok új anyagok, termékek megjelenését eredményezték. Az új termékek pedig új igényeket generáltak.

Mindezek után és mellett megmaradt az eredeti, a természetes utáni vágy.

A könnyített szerkezetű ajtók egy külön témakör, cikkünkben most a tömör faajtókról és faablakokról írunk. A fa nyílászárók mindig újra és újra divatba jönnek, de mondhatjuk úgy is, hogy soha nem jöttek ki a divatból.

Furnérozott fa nyílászárók

A természet erői nem kiapadhatatlanok, ezt érzékelik is a gyártók, az alapanyagok egyre drágábbak, a fakitermelést minden iparilag fejlett országban szabályozzák. Hogy „a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon”, azonos megoldásra jutottak a gyártók. Korszerű gépek segítségével olyan technológiákat dolgoztak ki, amelyek segítségével akár a „kőből” is tudnak furnért hasítani. Szinte minden fából nyerhetnek díszítő réteget, ezáltal a világ legkülönlegesebb természetes struktúráit behozhatjuk a lakásunkba, a ritka egzotikus fától, a parafán keresztül a bambuszig szinte bármit.

Alapanyaguk általában fenyő (a lucfenyő olcsóbb, lazább szerkezetű,- a borovi és a vörösfenyő gyantában gazdagabb, értékesebb fák), a tölgy és a bükk. Hazánkban elsősorban furnérozott fenyőt gyártanak, de a távol-keleti gazdaság fellendülésével nagyon kedvező áron jelentek meg az európai piacon a különféle furnérral ellátott tölgyfa ajtók. Ezeknek szinte minden lehetséges változatával találkozhatunk, a hő- és hangszigetelt ajtótól a T90-es tűzgátló, betörésbiztos, furnérozott tölgyfa ajtóig.

Tömör fa nyílászárók

Noha rengeteg fajta, kedvező árú nyílászárót lehet vásárolni, az igazi értéket mégis a tömör fából készült ajtó és ablak képvisel. A nyílászárók kiváló minőségű, három rétegű, hossztoldott, vagy toldásmentes alapanyagból készülnek. A három réteg a vetemedés elkerülésére, a hossztoldás a csomók kiejtésére szolgál. A toldásmentes anyag természetesen egyenletesebb, szebb. Lazúrozásnál, vagyis ha az erezet látható marad, inkább ez utóbbit használják. De fordítva is mondhatjuk, a szép erezetet kár eltakarni, ezért lazúros festékkel kezelik a felületet. A tömörfa ajtókat leggyakrabban lucfenyőből, borovi fenyőből, tölgyből, bükkből, vörösfenyőből, a Malajziában és Indonéziában őshonos merantiból, de akár diófából, cseresznyefából, és még az igen értékes és drága körtefából is gyártanak.

A luc viszonylag laza szerkezetű, világos, rajzos, inkább belső, vagy fedővel festett nyílászáróhoz való, a borovi fenyő gyantás, sűrűbb szövetszerkezetű, kevésbé nedvszívó, a lucnál vörösesebb, rajzos fa, külső és belső nyílászárókhoz egyaránt megfelelő. A vörösfenyő gyantával telített, nagyon szívós fa, a borovihoz hasonlóan külső és belső nyílászárók alapanyaga.

A gőzölt bükk beltéri ajtók gyártására való, vöröses színű, de a fenyővel ellentétben nem rajzos. A tölgy nagyon tartós keményfa,- igen jó minőségű külső és belső nyílászárókat gyártanak belőle.

A meranti, mivel egyenletes időjárási körülmények között nő, nem vetemedik. Nagyon mutatós, gyantamentes, a halvány rózsaszíntől a sötét vörösig terjedő színű trópusi fa, igényes külső és belső nyílászárókat lehet belőle készíteni.

A jövő útja a nád. Ma már nemcsak burkoló anyagokat, hanem bútorlapokat, s ezzel együtt ajtólapokat is készítenek az igencsak strapabíró, ugyanakkor esztétikus, folyamatosan újratermelődő, különös világú Mao nádból.

Egészen különleges igényeknek is eleget tudnak tenni a szakemberek. Csodálatosnál csodálatosabb erezeteket emelnek ki. Egyedi tervek alapján kínálható rusztikus, diófából, körtefából, cseresznyéből kastélyba illő beltéri ajtó.

A fa szépségét a felületkezelés emeli ki. A toldott profilokat, lapokat a RAL színskála bármely színe szerint festik, viszont a toldásmentes elemeknél lazúrokkal emelik ki az erezetek gazdagságát. A keményviasz-olajos felületkezelés is egyre divatosabb természetessége, jó illata és meleg fénye miatt.

Az ajtónk és ablakunk, nemcsak a fényt és a teret engedi be a házunkba, hanem ékszere a lakásnak, s árulkodik igényességünkről. Szakértelemmel, ízléssel és kellő stílus érzékenységgel kell kiválasztani a KAPUT, amely igazi kapocs kell, hogy legyen a külvilág és a belső tér között.

Vélemény, hozzászólás?