Nyílászárók ápolása – karbantartása

A műanyag ablakprofilokat sima felületük miatt könnyen lehet tisztítani. Az általános szennyeződések (por, eső okozta bepiszkolódás) a kereskedelemben kapható öblítő szerekkel és a langyos vízzel könnyedén lemoshatók. A durva szemcséket tartalmazó csiszoló hatású tisztítószerek valamint a durva súrolóeszközök használatát kerülni kell, mivel ezek a felületet felsérthetik. Tilos agresszív hatású vegyszerek alkalmazása (nitrohigító, benzin), mert helyrehozhatatlan károsodásokat idézhetnek elő a profilok felületén! Annak érdekében, hogy az ablak hosszú időn keresztül problémamentesen működjön, évente egyszer az alábbi karbantartási munkálatokat ajánlott végrehajtani:

  1. Ellenőrizni kell a vasalatok és zárakat probléma mentes, akadás nélküli működését, az összes mozgó alkatrészt meg kell zsírozni.
  2. A tömítéseket glicerinnel vagy más gumiápoló szerrel kell bevonni.
  3. Ellenőrizni kell a tok és szárny vízelvezető nyílásait, szükség esetén ki kell tisztítani.

A mai modern, jól tömítő ablakoknál a filtráció (minimális légáramlás csukott állapotban) gyakorlatilag nullára csökken. Ezért fokozott gondot kell fordítani a szellőztetésre, hogy a helyiségekben keletkezett nedvesség és elhasznált levegő távozni tudjon a helyiségekből. Párakicsapódás és gombásodások (penész) szempontjából különösen veszélyeztetettek az alacsony hőmérsékletű és nagy légnedvességű helyiségek.

Fontos, hogy ha egy szerkezet vagy a vasalat szorul, nem szabad a kilincset vagy a szerkezetet erőltetni, mert a vasalat, vagy egyéb szerkezeti sérülésekhez vezethet.

Vélemény, hozzászólás?