Nyílászáró használatba vétele

Az új beépített nyílászárók átvétele után, a beépítést követő 24 óráig nem szabad nyitni a szerkezeteket.

Nagyon fontos, hogy a tokon lévő védőfóliák nem UV stabilak ezért a nap ráégetheti a profilok felületére. Beépítést követő maximum 2 héten belül eltávolítható. Egyéb esetben eltávolítása rendkívül nehézkes a ráégés mértékétől függően.

A nyílászárók használata

Ablakok és erkélyajtók

A bukó-nyíló szerkezetek átkapcsolása egykezes működtetésű. A kilincs alsó függőleges állásában a szerkezet zárva van. Vízszintes oldalállásban nyíl funkció, felső függőleges állásban pedig bukó funkció szerint működik a nyílászáró. A funkciók közötti váltást lassan kell elvégezni, ellenkező esetben kiakadhat a vasalat. Ez esetben meg kell ismételni a funkciókat az ablak csukott állapotban nyomva tartásával. A bukó funkció bezárásakor érdemes a pánt oldalon is rásegíteni a csukódásra (két kézzel). Amennyiben az ablak el van látva vasalati résszelőzővel is, akkor azt a nyíló és bukó állás közötti 45 fokos szögben tudja elérni.

 

Bejárati ajtók

Kilincs működtetésű zár esetén az ajtók zárása a kilincs felhúzásával kezdődik. Ez a mozdulat zárja a zárat. Majd a kulcs elfordításával lehet ezt a helyzetet reteszelni vagyis zárni az ajtót. Nyitás esetén először a kulcsot kell elfordítani majd a kilinccsel nyitni az ajtót.

Kulcs vagy cilinder működtetésű zár esetén a művelet a hagyományos zárakkal megegyezően működik. Többpontos ajtó esetén a kulcs elfordítása nehézkes lehet, de amennyiben kívül nem lehet kilincs csak ez a zártípus használható.

 

Toló – bukó erkélyajtók

  1. Zárt állás
  2. A kilincs vízszintes állásban a szerkezet bukását eredményezi.
  3. A vízszintestől feljebb húzás esetén a toló-bukó ajtó alsó része szabadon mozog és a szárny eltolható
  4. Visszazárás esetén a toló szárny alsó része a visszaérkezéskor automatikusan rögzül
  5. Záráskor a bukó funkciókból a szárnyat visszatolni csukott állásba majd a kilincs lefordításával zárni a szerkezetet

Vélemény, hozzászólás?