A hidegebb idők beálltával megszaporodnak a panaszok, hogy párásodnak az ablakok, penészedik a lakás. Ezek a problémák korábban nem jelentkeztek. A 15-20 éve, vagy korábban beépített ablakok légzárása nem volt megfelelő, az ablakréseken ellenőrizetlenül folyamatosan nagy mennyiségű levegő áramlott be és ki a lakásból. Ez biztosította a megfelelő oxigéntartamú levegőt és a keletkezett párát is kivezette. Éppen ezért a tervezés során nem foglalkoztak a lakás páraelvezetésével és légellátásával.

A ma gyártott és beépített nyílászárók légzárása tökéletes. Ebből adódóan azoknál a lakásoknál ahol a légtérben gázkészülék is működött, sajnos több halálos baleset is történt. Egy ideje az új építésű lakásoknál a gázszolgáltató csak akkor köti be a gázt, ha a lakás megfelelő szellőztető berendezéssel van ellátva.

Az utóbbi időkben hallhattuk, hogy a felújított lakások egy részénél ellenőrzést végzett a gázszolgáltató, és ha a lakás nem volt ellátva megfelelő légbevezetővel, megszüntették a gázellátást.

Én most nem azokkal a lakásokkal akarok foglalkozni amelyekben gázkészülék üzemel. A megfelelő oxigéntartalmú, egészséges levegőre nem csak a gázkészüléknek, de az embernek is szüksége van. A korszerű nyílászárókkal szerelt lakásokban ez nem biztosított, ha nincs megfelelő légbevezetővel ellátva. Ez akkor is igaz, ha rendszeresen szellőztetnek. A rendszeres szellőztetés általában reggel és este szokott történni. Azt követően a hosszú téli estén és az éjszakai órákban már nem szellőztetünk, csak használjuk a levegőt. Egy ember 1 óra alatt kb. 1 m3 levegőt használ el, két fő 10 óra alatt 20m3-t. Egy 16 m2-es szobában 40-42 m3 levegő van. Ha nincs légcsere a két ember a levegő oxigéntartalmának közel 50%-át elhasználja. Az a levegő, amelynek oxigéntartalma 50%-kal kevesebb, széndioxid tartalma ugyanannyival több, életveszélyesnek még nem mondható. de egészségesnek sem. Ekkor szoktuk azt érezni, hogy fáradtan ébredünk, fáj a fejünk és jól esik a nyitott ablakon betóduló friss levegőből mélyet szippantani.

Ennek elkerülése érdekében mindenképpen szellőztető berendezésre van szükség. Ez a legegyszerűbben az ablakba szerelhető légbevezetővel oldható meg. A lakástulajdonosok ilyenkor szokták mondani: „nem azért cseréltem le a rosszul záró ablakaimat sok pénzért, hogy most újabb költséggel ugyan oda jussak.”

Ahhoz, hogy megértsük az ablakok hőszigetelését, vizsgáljuk meg a hő terjedésének módjait, levezetve a régi és az új ablakokra.

A hő háromféleképpen terjed:

1. Sugárzás

A nap melege kizárólag sugárzással jut le a földre. Nem csak a nap sugározza a hőt, sugároz a kályha, a radiátor és minden fűtőtest. A régi nyílászárók üvegén ezek a hősugarak szabadon áthatolnak és a külső térbe távozik a hő. A jelenleg beépített ablakok egyik üvege ezüst ötvözettel van kezelve. Ez az úgynevezett LOW-E üveg, mely a hősugárzást gátolja.

2. Hővezetés

Ebben az esetben az anyag nem mozog. A molekulák adják át egymásnak a hőt. A fémek jó hővezetők, a pólusos anyagok rossz hővezetők. Ezeket nevezzük hőszigetelőknek. Az üveg viszonylag jól vezeti a hőt, de használjuk, mert a fényt átengedi. A hőszigetelés érdekében általában kétrétegű üveget használnak, közte jó hőszigetelésű levegő, újabban még jobb hőszigetelésű nemesgáz van.

3. Hőáramlás

Ebben az esetben az anyag mozog és így szállítja a hőt. Ilyen a légáramlat. Nagy tömegű levegő szállítja a hőt. A távfűtésnél vizet használnak közvetítőanyagként. A víz lényegesen nagyobb hőmennyiséget képes szállítani.

 A régi ablakoknál két főtípust különböztetünk meg:

Ezeknél az ablakoknál nagymértékben rontja a hőszigetelő képességet, hogy a hőszigetelésként használtlevegő megmozdul és a két üveg között cirkulálva áramoltatja a hőt, oly módon, hogy a belső üveg felületétől felmelegedve elindul felfelé, majd visszafordulva a külső üvegnek átadja a hőt, a külső üveg pedig a szabadba vezeti.

A kísérletek azt bizonyították, hogy a levegő cirkulációja a 20 mm alatt már nem tud beindulni. Éppen ezért ma általában 16 mm légréssel gyártják az üvegeket és légmentesen elzárják, hogy a külső és belső levegő ne tudjon érintkezni. Ma már kizárólag ezeket az üvegeket használják.

Ezek után nézzük meg a régi és a most gyártott ablakok hőszigetelését, melyet a hőszigetelés ellentétével, a hőátbocsátási képességgel mérnek. Ennek mértékegysége: W/m2K.

Tekintettel arra, hogy egy ablakban az üveg aránya 85-95%, az egész ablak hőszigetelését is az üveg hőátbocsátási képessége határozza meg. Így most az üveg hőátbocsátási tényezőit adom meg, feltételezve, hogy mindegyik légmentesen zár.

 Kapcsolt gerébtokos ablak

Egyesített szárnyú ablak

Thermo üvegek

Ezeket az üvegeket fejlesztették tovább.

  1. Az egyik üveg felületét ezüstötvözettel kezelték, ami a hősugárzást akadályozza. Ezt az üveget nevezzük LOW-E üvegnek

Rétegrend: 4 mm float üveg+ 16 mm levegő+ 4 mm LOW-E üveg

Hőátbocsátási tényezője: Ug= 1,4 W/m2K

  1. A két üveg közé a levegő helyett jobb hőszigetelő képességű nemesgázt zárnak

Rétegrend: 4 mm float üveg+ 16 mm nemes gáz+ 4 mm LOW-E üveg

Hőátbocsátási tényezője: Ug= 1,0 W/m2K

A jelenleg beépített ablakok jelentős része ezzel az üveggel van szerelve.

  1. Három réteg üveget ragasztanak össze

Rétegrend: 4 mm float üveg+ 12 mm nemes gáz+ 4 mm float üveg+ 12 mm nemes gáz+ 4 mm LOW-E üveg

Hőátbocsátási tényezője: Ug= 0,6 W/m2K

Fentiekből jól látható, hogy a régi ablakokat érdemes minél előbb cserélni, mert az eddig az ablakon távozó hőnek a 75-80%-a bent tartható. A költségek hamar megtérülnek. A csere télen is egyszerűen megoldható, hisz egy jó szellőztetés ideje alatt a munka elvégezhető. A szellőztető berendezés beépítését minden esetben javaslom. Azt, hogy melyik lakásba hány darabra van szükség, abban szakembereink segítséget tudnak nyújtani. A légbevezetővel a megfelelő oxigéntartalmú levegő biztosítása mellett a páratartalom is ideális lesz, mert a szükséges légcserével a felesleges pára is távozik. Nem fog párásodni az üveg, nem fog penészedni a lakás. Ugyanakkor a megfelelő kapacitású légbevezető kevesebb légcserével, egész napra biztosítja az egészséges megfelelő oxigén- és páratartalmú levegőt, mint a napi kétszeri szellőztetés.

Ha az ablakcserével együtt rendelik meg a légbevezetőt is, költséget takarítanak meg, mert a légbevezető beépítésének díját elengedjük és nem kell újabb kiszállási díjat fizetni.

A COLL-TRADE KFT szakemberei díjtalan felméréssel és szaktanácsadással segítenek.

Vélemény, hozzászólás?