Beltéri ajtó

Beltéri ajtó

A beltéri ajtók anyaga általában fa vagy valamilyen fa jellegű anyag.

Beltéri ajtók változatok – Milyen anyagból?

A hagyományos farostlemez ajtók, a legegyszerűbb és legolcsóbb típusok. Igazán egy fontos előnyüket érdemes kiemelni, az árukat. Utólag szerelhető tokkal nem készülnek.

A tömör fa ajtóknál viszont érdemes elidőzni, olyan sokféle minőségű termék közül lehet választani. Az alsó kategória, a „negatív példa” a nem kiszárított /nedves/ anyagból készült – egy hete még a rigó fütyült rajta, szokták mondani – ímmel-ámmal lecsiszolt, fahibákkal teli egyrétegű anyagból készült termék, no ezt nem szabad választani. Egy felületkezelés nélküli ajtón érdemes jól megnézni a megmunkálás minőségét: a csiszolást, az elemek összeillesztését, a betétek kidolgozását, a használt pántokat, zárakat, a zárhelyek kidolgozását, és nem utolsósorban a faanyag minőségét. Ezek megbízhatóan jelzik a gyártó igényességét.

Fontos: nem megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett tárolt faanyagból nem lehet vetemedésmentes ajtót gyártani. A másik garancia a többrétegű alapanyag, hiszen a különböző szálirányú metszetek összefordításával kiküszöbölhetők az egyirányú deformációk.

Az alapanyagban található fahibák mennyisége és jellege is minőségi kategóriát jelent. A hossztoldott hibakiejtett alapanyag már egy következő lépcső, a toldásmentes (és fahiba mentes) termék a legjobb kategória.

A tömör fa ajtókon kívül a forgácslap v. MDF (finomra őrölt faforgács magas nyomáson összeragasztva) alapú ajtók a másik nagy csoport. Az MDF nagyobb szilárdságú, tömörebb, mint a forgácslap. A tokok kb. 20 mm vastagságúak, felületképzésük adja az ajtó típusát. A lapok papírrács, furatolt forgácslap, esetleg tömör forgácslap betétesek, felületképzésük általában a tokkal azonos.

A legegyszerűbb változatú dekor ajtók esetén egy vékony műanyag fólia (általában fehér vagy különböző fautánzatú színekben) adja a felületet. Előnye az alacsony ár, illetve lapcsere esetén (ha a fólia ugyanaz), az évek múlva is megegyező szín. Későbbi felületkezelést nem igényel. Hátránya a sérülékenység, viszont speciális fóliák esetén ez is szinte teljesen kiküszöbölhető. A lapok papírrács betéttel készülnek.

Fa furnéros termékek esetén a fóliát egy vékony, többszörösen lakkozott falemez helyettesíti, mely lényegesen erősebb, keményebb felületet ad. Különböző faanyagok, felhasználásával (intarzia berakások) sokféle formát lehet varázsolni. Ezek a termékek igényesek, különösen a modern ajtók vonatkozásában kedveltek. Előnye a természetes faanyag megjelenés, későbbi felületkezelést nem igényel. A természetes faanyag miatt a felület öregszik, a színkülönbség egyes fafajoknál jelentős is lehet. A lapok általában furatolt forgácslap betéttel készülnek.

MDF tok és lap alkalmazásánál a natur és sima felületbe különböző mart mintákat lehet elhelyezni, mely gyári vagy házi kivitelű festett felületképzést kaphat. A színek változatosak, viszont idővel újrafestést igényel.

Érdemes megnézni a tok- és szárnykeret vastagságát, az ajtólap betétjeinek szerkezetét. A fa pallótok (kb. 40 mm vtg.) képes fogadni a becsavarós pántokat, a 20 mm-es tokoknál ún. acél pánttáskákat alkalmaznak. A pántok állíthatósága, stabilitása fontos kérdés, a tokon lévő egycsapos pipapánt ugyan ki-és becsavarással könnyen állítható, de kilazulás esetén gond lehet. A pallótoknál alkalmazható 3D pántok több ponton csavarozással rögzítettek, minden irányban állíthatók. A nikkel (króm) pánttáskák is nagyfokú stabilitást biztosítanak közepes vagy kis ajtólap súly esetén. Egy irányban állíthatók. Az ajtószárnyak általában egycsapos becsavarós pánttal készülnek.

Beltéri ajtó típusok

Farostlemez ajtók

Classique ajtók

Íves kazettás ajtók

Mátra fenyő ajtók

 

Alföld fenyő ajtók

Róna fenyő ajtók

Rusztikus fenyő ajtók

 
Tagged , , , , , , ,