Barion Pixel

Beállítási lehetőségek ablak vagy erkélyajtó esetén

Alapszabály: Amennyiben megfelelő tapasztalat nélkül kezd neki a nyílászáró beállításnak, egyszerre mindenképpen csak egy ponton állítsa az ablakot és jegyezze meg az állítás mértékét, hogy amennyiben nem megfelelő beállítást végzett vissza tudja állítani az eredeti állapotot.

Beállításhoz szükséges szerszámok: Torx 15, Imbusz 4, Imbusz 5

Behúzás: A behúzás azt jelenti, hogy az ablakszárny zárt állapotban mennyire feszüljön rá a tokra, így ezzel állíthatjuk, hogy a tömítéseket mekkora mértékben nyomja össze a zár szerkezet. Ezt szemlélteti a következő kép:

 

 

Fontos: A túl erősre állított behúzás esetén a kilincs elfordítása egye nehezebb! A túl erős behúzásnál a vasalat feszülése törést eredményezhet!

Behúzás állítása zárdión: A zárdió excentrikus így annak elfordításával változik a behúzás.

 

 

Behúzás állítása alsó zsanéron: (Állítás előtt a műanyagtakaró eltávolítandó!

 

 

Behúzás állítása felső zsanéron (bukó-ollón): Ehhez a beállítási ponthoz csak úgy férünk hozzá, hogy az ablak szárnyat kinyitjuk, majd nyitott állapotban ki is buktatjuk. A kibuktatáshoz a hibásműködtetés-gátlót ki kell iktatni (lásd később)

 

 

Vízszintes állítás: A vízszintes állítással a szárny tokhoz viszonyított vízszintes helyzetét tudjuk állítani.

Fontos: A túlzott vízszintes állítás valamelyik oldalon akadást okozhat. A szárny a tokra 6-10 mm közötti tartományban takarhat rá! Ennek a meglétét úgy ellenőrizhetjük, hogy mennyire takar rá a tokra. Ilyenkor rögtön látszik melyik irányba kell állítani az ablakszárnyat.

 

 

Vízszintes állítás alsó zsanéron:

 

 

Vízszintes állítás felső zsanéron (bukó olló): Ehhez a beállításhoz a szárny teljes kinyitása után férünk hozzá!

 

 

Amennyiben az alsó és felső zsanéron ellentétes állítást eszközölünk, úgy a szárnyat a tokhoz képest el tudjuk fordítani. Ez nagyon hasznos például, ha a szárny kilincs felőli oldala lóg és /vagy akad alul. Ekkor a felső állításnál a zsanér felé húzzuk a szárnyat és a másik oldal emelkedni fog.

Függőleges állítás: Ez a beállítás a szárny tokhoz viszonyított függőleges helyzetét változtatja, azaz a magasságát!

Fontos: A túlzott függőleges állítás alul vagy felül akadást okozhat. A szárny a tokra 6-10 m közötti tartományban takarhat rá! Ennek a meglétét úgy ellenőrizhetjük, hogy zárt állapotban, több ponton feljelöljük a tokra a szárny szélét, és nyitott állapotban lemérjük mennyire takar rá a tokra. Ilyenkor rögtön látszik melyik irányba kell állítani az ablakszárnyat. (Ábra a vízszintes állításnál)

Függőleges beállítás alsó zsanéron: (állítás előtt a műanyagtakaró eltávolítandó!)

 

 

Hibásműködés-gátlót, szárnybeemelő: A hibásműködés-gátlót célja az hogy a szárny nyitott állapotában a kilincset ne lehessen elfordítani, mivel ez egyszerre bukást és nyílást eredményezhet. Másodlagos funkció, hogy az ablakszárny becsukásakor a tokba záródásnál a kilincsoldalon megemeli a szárnyat a könnyebb csukás érdekében!  Ha szükséges ezen alkatrész kiiktatása, akkor tartsa függőleges helyzetben!

Hibás működés-gátló beállítása: A kallantyú végén lévő excentrikus alkatrész forgatásával állíthatjuk a szárnybeemelés mértékét. (Függőleges helyzetben tudjuk kiiktatni!)

 

 

Vélemény, hozzászólás?